Skip to Content
Jong Voka wil starters écht wind in de zeilen geven

Jong Voka wil starters écht wind in de zeilen geven

Onder de noemer “Maak het Rimpelloos” doen ze concrete beleidsvoorstellen aan premier De Croo en nodigen ze Prins Constantijn Van Oranje-Nassau uit om te tonen hoe het wél kan.

200 jonge ondernemers blazen donderdag verzamelen. Samen met Jong Voka lanceren ze het manifest Rimpelloze Zaken en doen ze een oproep voor een ambitieuzere start-up scene. Onder de noemer “Maak het Rimpelloos” doen ze concrete beleidsvoorstellen aan premier De Croo en nodigen ze Prins Constantijn Van Oranje-Nassau uit om te tonen hoe het wél kan.

“Als starters groeien en floreren, zullen we daar op termijn allemaal wel bij varen”

De afgelopen maanden werden tientallen ondernemers bevraagd over hun ondernemerservaringen. Van prille starters tot doorgewinterde serie-ondernemers. Van kleine ondernemingen met veel goesting tot scale-ups die hun internationale ambitie proberen vorm te geven. Het werd snel duidelijk dat Vlaamse ondernemers vooral in het buitenland op zoek gaan naar goede voorbeelden. Het Vlaamse startup-beleid blinkt uit in archaïsche administratie, inefficiëntie en een achterstand in digitalisering.

Politiek entrepreneurship

De rol van de overheid kan in deze thema’s niet onderschat worden. Daarom zoekt Jong Voka naar politiek entrepreneurship, dat aan de slag gaat met het manifest. De lancering wordt donderdag live uitgezonden vanuit Showpad en kan thuis gevolgd worden of op het groot scherm van het EK-dorp van Gazon.“We willen de stem van jonge ondernemers op de politieke agenda brengen. Daarom gaan we in debat met onder meer premier De Croo en Prins Constantijn Van Oranje-Nassau”, zegt Hilde Schuddinck van Jong Voka Oost-Vlaanderen. De Prins neemt het bij onze noorderburen specifiek op voor het start- en scale-uplandschap als envoy bij Techleap.nl. “Ook wij hebben nood aan een ambassadeur”, aldus Schuddinck.

“Aan suggesties is er alleszins geen gebrek”, stellen doorgewinterde (tech)ondernemers en -investeerders Pieterjan Bouten (Showpad) en Lorenz Bogaert (Netlog, Twoo, Massive Media, Realo). Zij gaven samen met een heleboel andere ondernemers input voor het manifest, en buigen zich donderdag in een open gesprek over rimpelloos zakendoen in België.

Drie werven – een dozijn beleidsvoorstellen

Uit de vele gesprekken met ondernemers werden drie grote domeinen geïdentificeerd die extra aandacht verdienen omdat daar drempels liggen die we best wegwerken of waar nog veel winst te boeken valt. Die drie werven tekenen zich duidelijk af, en worden verduidelijkt in het Manifest voor Rimpelloze Zaken, dat donderdag live zal worden voorgesteld aan premier De Croo:

  1. Start-upbeleid en internationaal imago van onze regio
  2. Arbeidsmarkt en onderwijs
  3. Financiering en fiscaliteit

“We willen de stem van jonge ondernemers op de politieke agenda brengen. Die stem is divers, behelst vele domeinen en kent verschillende beweegredenen. Maar ze is unisono ambitieus en op zoek naar vooruitgang.” Stelt Schuddinck nog.

“De vraag is wie de handschoen opneemt, met de vuist op tafel slaat en ondertussen mee met ons de ring instapt. Een beetje extra rugwind, iets minder drempels en een persoonlijkheid die het ambitieniveau in binnen- en buitenland uitdraagt: dat zijn de uitdagingen.”

 

***************************************************************************

We nodigen u graag uit op het event zelf

Programma event

09.30 - 10.30 u. Lorenz Bogaert (Netlog, Twoo, Massive Media, Realo) en Pieterjan Bouten (Showpad) en hun scherpe blik op 15 jaar start- en scale-ups. Beiden zijn serial (tech)entrepreneurs en investeerders

10.30 - 11.00 u. Parlementaire commissies: feedback op het manifest rond de thema's arbeidsmarkt en onderwijs, financiering, fiscaliteit en de rol van de overheid

11.00 - 11.45 u. Premier De Croo en Prins Constantijn van Oranje-Nassau in gesprek over hoe wij met België en Nederland dé start-upregio’s van Europa kunnen worden

11.45 - 12.00 u. Voorstelling 'Manifest Rimpelloze Zaken' aan de premier

12.00 - 13.00 u. Netwerking

 

Streaming: Moutstraat 62, 9000 Gent

Live @ Gazon: Warmoezeniersweg 20, 9000 Gent

Graag een bericht aan Maarten Dheedene op 0497 71 81 03 indien u aanwezig bent.

Meer info https://www.voka.be/activiteiten/ministerie-van-rimpelloze-zaken-event

 

 

Over Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen

Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen wil als het meest nabije en meest invloedrijke professioneel netwerk van ondernemers en als representatieve organisatie van ondernemingen in Oost-Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil aldus fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van haar regio.

Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen
Lammerstraat 18
9000 Gent