Premier De Croo trapt fysieke events terug op gang bij Voka Oost-Vlaanderen

200 ondernemers kiezen voor een sterk netwerk

Bij gastheer Willy Naessens is aan het online netwerken vandaag officieel een einde gekomen. ​ Premier De Croo gaf het startschot voor de 200 aanwezige ondernemers. Die kwamen samen om te doen wat zo cruciaal is in het ondernemerschap: een sterk netwerk uitbouwen en onderhouden.

Na gedurende 2 jaar quasi enkel online netwerkmogelijkheden te hebben gehad waren de aanwezige ondernemers zichtbaar opgelucht elkaar terug te kunnen ontmoeten.

“We zijn blij dat we hier vandaag terug bij elkaar kunnen komen. Elkaar fysiek kunnen ontmoeten blijft enorm belangrijk. Je ziet oude gezichten terug en leert nieuwe mensen kennen. Dat zorgt voor opportuniteiten en samenwerkingen, die noodzakelijk zijn voor de groei in onze regio.” opent Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen de avond.

Dubbelgesprek premier De Croo en voorzitter Voka Oost-Vlaanderen Jef Wittouck

Het zijn uitdagende tijden voor bedrijven vandaag, die nog steeds de impact van de Covid-crisis aan den lijve ondervinden. Want ook heel wat andere dossiers liggen vandaag klaar om aangepakt te worden. Eerste Minister Alexander De Croo gaat erover in debat met Jef Wittouck, Managing Director van Christeyns en voorzitter van Voka Oost-Vlaanderen.

De krapte op de arbeidsmarkt staat met stip op nummer 1 van de zorgen van de meeste Oost-Vlaamse groeibedrijven. De arbeidsdeal die federaal werd afgesloten vorige week zal hier geen structurele oplossingen voor bieden. In combinatie met een ontspoorde loonkost betekent dit een concreet gevaar voor tewerkstelling en economische groei in de regio. “De lijst met knelpuntberoepen wordt enkel langer. Dit bedreigt tewerkstelling en investeringen, en dus onze welvaart. De uitdaging is activering, en die zien we niet opgelost met deze deal.” stelt Wittouck. ​

Die uitdagingen zullen niet snel van tafel zijn,” poneert De Croo. “Maar we moeten uit de tegenstellingen kunnen groeien. De flexibilisering van onze arbeidsmarkt zal een verdere troef zijn voor ons land.”

Ook de kernuitstap, dé uitdaging van Vivaldi vandaag, kwam op tafel. Voka vraagt ​ om de twee jongste kerncentrales verlengd open te houden. De context is gewijzigd en de onzekerheid is toegenomen. “De kerncentrales sluiten in 2025 voldoet niet aan de drie zaken die noodzakelijk zijn: leveringszekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid.” zegt Wittouck.

“De situatie met Rusland gaat hoe dan ook economische schokgolven geven,” stelt De Croo, die zich over het openhouden van de 2 kerncentrales niet kan uitspreken. “Maar als we tegen 2045 net zero willen zijn dan zal hernieuwbare energie sowieso het belangrijkste zijn. Het is een magneet van investeringen. Maar we hebben ook een flexibele component nodig in onze energiemix. Die beslissing moeten we nu maken in de huidige geopolitieke context.”

Maarten Dheedene

Maarten Dheedene

Coördinator belangenbehartiging en duurzaam ondernemen, Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen

Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen wil als het meest nabije en meest invloedrijke professioneel netwerk van ondernemers en als representatieve organisatie van ondernemingen in Oost-Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil aldus fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van haar regio.

Neem contact op met

Lammerstraat 18 9000 Gent

09 266 14 40

info@voka.be

www.voka.be