Voka Oost-Vlaanderen en gemeente Zele werken samen aan jobs in eigen streek

Lancering vacatureplatform Jobsin Zele zet in op lokale tewerkstelling

Voka Oost-Vlaanderen lanceert vandaag een online vacatureplatform en werkt daarvoor samen met de gemeente Zele om jobs in eigen streek zichtbaar en bekend te maken. Voka Oost-Vlaanderen wil zo samen met gemeenten de economische relance opzetten, de werkzaamheidsgraad opkrikken en een positieve bijdrage leveren aan de personenmobiliteit en duurzaamheid.

Bij bedrijven blijft de vraag naar gemotiveerd personeel erg groot, terwijl er eigenlijk meer mensen aan de slag moeten in ons land. Daarom werd het online platform www.jobsinzele.be gelanceerd om de bedrijven te bundelen die een job aanbieden in de gemeente Zele. Voka werkt daarvoor samen met de gemeente Zele om op die manier zoveel mogelijk bewoners te bereiken. Lokale bedrijven zullen eenvoudig de koppeling met hun vacaturepagina kunnen leggen zodat het platform alle openstaande vacatures bundelt. Ook kleinere ondernemingen, vaak zonder vacaturepagina, kunnen eenvoudig hun openstaande jobs op de site publiceren.

© Technicians Make It Happen
© Technicians Make It Happen
“De crisis heeft er bij veel bedrijven ingehakt, maar de arbeidsmarkt is nog steeds erg krap. Mensen aan het werk krijgen is dan ook een belangrijk onderdeel van de langetermijnrelance. Eén van de grootste drempels om meer m/v aan de ​ slag te krijgen is de mobiliteit en concreet de afstand tot het werk. Door samen met de gemeentes de jobs in eigen streek bekend te maken, willen we die drempel wegnemen", zegt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen.

Drie pijlers voor hogere werkzaamheidsgraad

Bovendien past dit initiatief mooi binnen de samenwerkingsovereenkomst met VDAB en de naburige gemeenten van de regio Scheldeland en IVSES (interlokale vereniging sociale economie Scheldeland) die we in oktober 2021 mee ondertekend hebben. Binnen dit actieplan willen we samen werk maken van drie belangrijke pijlers:

  1. meer mensen aan de slag krijgen
  2. sterkere werkgeversdienstverlening
  3. sterkere loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat (levenslang leren)

Dit online vacatureplatform sluit alvast mooi aan bij de eerste twee pijlers. Op deze manier willen we de brug tussen werknemers en werkgevers in onze gemeente en regio alvast versterken.

"Dichtbij huis werken biedt vaak heel wat kansen. Denk maar aan tijdswinst woon-werkverkeer, gezonde en duurzame verplaatsing (ecologisch, sportief en financieel voordelig) en gezond evenwicht tussen gezin-werk-vrijetijd. Dus vaak ook kansen waar iedereen beter van wordt", stelt Schepen Tineke Lootens (Gezin – Onderwijs - Tewerkstelling).

Minder file-uren

Voka Oost-Vlaanderen en gemeente Zele zetten deze unieke samenwerking op om lokale vacatures beter bekend te maken bij de inwoners van de gemeente Zele. Vaak pendelen inwoners grotere afstanden, terwijl de bedrijven in de eigen regio soms onbekend zijn. Ook hier zijn boeiende jobs en tal van innovatieve bedrijven te vinden.

“Met dit initiatief proberen we de synergie tussen bedrijventerreinen, ​ Zeelse burgers en lokale middenstand te versterken. Door méér tewerkstelling in eigen gemeente verliezen bedrijven minder “file-uren” bij hun personeel, winnen mensen quality-time door korter woonwerkverkeer én krijgt de Zeelse middenstand en horeca een grotere voet tussen de deur bij de vele Zeelse bedrijven door de directe link met Zeelse werknemers. De scholen kunnen daarenboven opleidingen aanbieden waar in de bedrijven directe vraag naar is”, aldus schepen van economie en middenstand Jos Withofs.
© Matthias.ripp on Foter​​​​​​
© Matthias.ripp on Foter​​​​​​

 

Geert Moerman besluit: “Het voorbije jaar zijn, afhankelijk van sector tot sector, omzetverliezen geboekt van 10% tot 90%. Om de welvaart op peil te houden, moeten we dat de komende jaren rechtzetten. De relance in Vlaanderen is cruciaal en we zijn blij dat we dit samen met de gemeente Zele lokaal kunnen inzetten. Dat de lokale besturen hun schouders onder dit initiatief zetten, kan enkel een boost geven aan de matching tussen bedrijven en medewerkers.”

Bedrijven ontvangen talentvolle fietsers 

In de maand mei van dit jaar krijgen werkzoekenden bovendien de kans om bedrijven in Zele effectief te bezoeken. Op initiatief van De Grote Versnelling, een ambitieuze samenwerking tussen overheden, bedrijven en maatschappelijke actoren, zullen kandidaten de werksfeer kunnen opsnuiven tijdens een fietstocht langs verschillende bedrijven met vacatures. 

Initiatiefnemers Voka, VDAB en Blue-Bike:Door toekomstige werknemers met de fiets te ontvangen op bedrijven met vacatures slaan we twee vliegen in één klap. Mensen worden aangemoedigd om lokaal in de regio aan de slag te gaan, én we zetten in op een duurzame mobiliteit.” 

Maarten Dheedene

Maarten Dheedene

Coördinator belangenbehartiging en duurzaam ondernemen, Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen

Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen wil als het meest nabije en meest invloedrijke professioneel netwerk van ondernemers en als representatieve organisatie van ondernemingen in Oost-Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil aldus fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van haar regio.

Neem contact op met

Lammerstraat 18 9000 Gent

09 266 14 40

info@voka.be

www.voka.be